Sofos

Kakšna je vaša energijska bilanca?

/ Danijela Brecko

Piše Danijela Brečko

Fiziki so že zdavnaj ugotovili, da vsako človeško bitje, pa naj bo še tako produktivno, razpolaga z določeno dnevno količino energije, ki jo mora znati pridobivati iz različnih virov, jo ohranjati in z njo pametno gospodariti. V nasprotnem primeru se kaj hitro lahko zgodi »energijski mrk«, ki se kaže v negativni energijski bilanci in pojavih, kot so nezbranost, izgorelost, dolgotrajna izčrpanost in nenazadnje resne bolezni.

Pogosto ne upoštevamo dovolj pomembnosti energije, ki je potrebna za opravljanje poklica in za zasebno življenje. Brez prave količine energije smo ogroženi v katerikoli dejavnosti. Glavno merilo ni, koliko časa preživimo v službi, temveč koliko energije vložimo v čas, ki nam je na voljo. To pomeni polno zavzetost in angažiranost.

 

 

Na Inštitutu Gallup merijo zavzetost in angažiranosti pri delu. Ugotovili so, da je v povprečju polno angažiranih pri delu le 30 % zaposlenih. Več kot polovica je neangažiranih. 17 % pa je celo aktivno nezavzetih. To pomeni, da niso le nezadovoljni na delovnem mestu, temveč, da so že globoko energijsko zakreditirani. Zaradi pomanjkanje energije “kradejo” energijo drugim. Najpogoste tako, da prenašajo svojo slabo voljo na sodelavce.

Kakšna je torej vaša energijska bilanca? Energijsko bilanco lahko spremljamo v preseku intenzivnosti in kakovosti. Najbolj kakovostno in intenzivno je stanje produktivne energije. To je stanje velikega zagona in veselja do dela. Kakovostno, toda nekoliko manj intenzivno je stanje udobne energije, kjer umirjeno in premišljeno delujemo. Ti dve energijski stanji prispevata k pozitivni energijski bilanci. Nekakovostni energiji pa sta stanje malodušja in apatije ter stanje razjedanja. Če je slednjih preveč tekom dneva, tedna, meseca, lahko zapadete v rdeče številke.

Tako kot je bolje na bančnem računu imeti plus kot minus, tako je tudi na področju osebne energije dobro imeti kaj na zalogi. Le tako boste lahko uspešno krmarili skozi življenje in dosegali želeno moč polne angažiranosti.

 

 

Polna angažiranost se začne z jutranjim navdušenjem, ko se odpravimo na delo, ki traja, ko se enako veseli odpravimo domov. Ob tem pa znamo postaviti mejo med prihodom in odhodom na delo ter obnavljati naše vire energije. Razsipavanje z energijo ali celo zloraba lastne energije ter nezmožnost obnove, pa vodita v limit ali celo onkraj njega. To pa povzroča slabo osredotočenost in nizko učinkovitost.

———

Skrb za pozitivno energijsko bilanco pa je tesno povezana z našim delovnim tokom, o čemer pa vam več zaupam v naslednjem blogu.  

Medtem pa toplo vabljeni k ogledu programov, ki vam lahko pomagajo vzdrževati energijsko vitalnost na dolgi rok!