Sofos
Utrinki z dogodkov / Koliko energije premorejo slovenska podjetja?

Koliko energije premorejo slovenska podjetja?

 

Podelili smo certifikate Dobre organizacijske energije 2023

 

 

Agilnost in inovativnost sta postali novi gesli uspeha. Korporacijske zmage še nikoli niso bile bolj odvisne od ljudi, ki lahko prispevajo več kot le dobro opravljeno delo. Da pa lahko organizacije posežejo onkraj dobrega dela posameznikov in naredijo resnične preboje, je potrebna je prava energija, močna in produktivna.  

12. februarja 2024, smo obeležili merjenje zaključek projekta Organizacijska energija 2023, kjer merimo energijo v organizacijah in odkrivamo, koliko produktivne energije premorejo podjetja in organizacije.  Le to odkrivamo skozi matriko štirih vrst energij, poleg energije produktivnosti so lahko prisotne še energija udobja, energija malodušja ter energija razjedanja. Kajpak slednji dve predstavljata grožnjo vsakemu podjetju. 

 

In kakšna energija  je prevladovala v Sloveniji v preteklem letu?

 

    Vir: Brečko 2024  (www.organizacijska-energija.si)

 

V projektu organizacijska energija 2023 je sodelovalo 44 organizacij in timov ter 5.350 respondentov,

Kazalci so se pri vseh vrstah energije (vsaka energija se meri v razponu od 0-100 točk) nekoliko poslabšali glede na predhodno leto, kar je prikazno na zgornji sliki za obdobje treh let. 

V letu 2023 se je  produktivna energija znižala za eno točko, energija udobja pa se je znižala za 4 točke.  Zvišali pa sta  se energija malodušja ter energija razjedanja  – obe za 5 točk. 

Enotni indeks organizacijske energije, ki predstavlja razmerje med kakovostnimi (energija produktivnost in energija udobja) ter nekakovostnimi  (energija razjedanja in energija malodušja) energijami se je v letu 2023 nekoliko poslabšal ter znaša 2,19 (leta 2022 je znašal 2,69). 

 

 

V gospodarstvu letos več zmagovalne energije

 

Letos se je gospodarski sektor precej bolje odrezal  v primerjavi z negospodarskim in dosegel povprečni indeks 2,70, negospodarski sektor pa 1,96. Razlika je najbolj očitna pri energiji razjedanja, kjer gosporski sektor dosega 29 točk, negospodarski sektor pa za 9 točk več (38 točk).

 

 

Prejemniki certifikatov dobre organizacijske energije 2023 ter  zmagovalci izbora

 

Letos je dober indeks organizacijske energije (2,50 ali več) izkazalo skupaj 21 organizacij, od tega 11 gospodarskih in 10 negospodarskih družb. ki smo jim podelili certifikate Dobra organizacijska energija. 

 

Zmagovalci izbora Organizacijske energije 2023

RLS, merilna tehnika je zmagovalec izbora v kategoriji srednje velikih podjetij (Indeks OE znaša 3,64)

Podjetje RLS, Merilna tehnika deluje v panogi Izdelki široke rabe in industrijski izdelki in je letošnji rekorder med srednje velikimi podjetji.  Ob neverjetno hitri rasti, v zadnjih treh letih beležeijo 40% rast, jim uspeva ohranjati dobro energijo, zavzete in energične zaposlene. Pravijo, da je to povezano s spremembami, ves čas se nekaj dogaja in to jih drži v kondiciji. Inovativnost je zapisana v sam DNK podjetja.  Ljudem dopuščajo, da razmišljajo po svoje in prav vsi so uspešni – le pravo vlogo morajo imeti. Vrhunskih strokovnjakov  v RLSju tujina ne privlači, prej obratno, RLS je magnet za tuje strokovnjake. 

Morda tudi zato, ker ne prisegajo na natančno oblikovane cilje. Glavni cilj je vsako jutro priti v službo, potem pa jih okolje ustvarjalno »posrka« in v sodelovanju z drugimi se začnejo rezultati spontano udejanjati v stilu “Do your best”.  

Lineal, prejemnikv kategoriji malih podjetij (Indeks OE znaša 2,50)

Zagotavljanje kakovosti, celovitosti in racionalnosti rešitev ter tehnološka dovršenost v zadovoljstvo naročnika in končnih uporabnikov je vodilo podjetja Lineal d.o.o., podjetja za projektiranje in projektantski inženiring. Vodijo in izdelujejo najzahtevnejše projekte s področja inženirskih gradenj, predvsem cestne in komunalne infrastrukture ter prometa. Podjetje sicer deluje v panogi Storitve.

Kakovost osnovne dejavnosti zagotavlja izbran strokovni kader, skrb za stalno usposabljanje in izobraževanje ter zagotavljanje kakovostnih delovnih pogojev in sredstev, ustreznih dobaviteljev in dokumentacije zunanjega izvora. Njihova razvojna  in v prihodnost usmerjena vizija jih je že pripeljala med najuspešnejša podjetja na področju projektiranja inženirskih gradenj v Sloveniji, kar potrjuje tudi indeks organizacijske energije 2,50, ki so ga dosegli v letu 2023 s čimer so postali zmagovalec izbora v kategoriji majhnih podjetij.

———

 

Predavanje: Motivacija v digitalni dobi

Ob priložnosti podelitve nagrad je svetovno znani profesor dr. Velimir Srića, ambasador projekta Organizacijska energija izvedel predavanje Motivacija v digitalni dobi, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi. (Predavanje je v angleškem jeziku).