Sofos

Znate oddajati dobro energijo?

/ Danijela Brecko

Piše: Danijela Brečko
Nadaljujemo nadvse zanimiv pogovor z Arijem Weinzweigom o ustvarjanju dobre energije v organizaciji.

Ari, kako opaziš energijo drugih?
Odkar razmišljam o energiji, jo lahko vidim malodane povsod. V skodelici kave, v sadežih, v kozarcu vode, v hrani… Usposobil sem se tudi za to, da vidim, kaj se dogaja z energijo sodelavcev , prav tako pa jim danes tudi jasno povem, kakšna so moja pričakovanja glede njihovega nivoja energije, ki jo oddajajo v prostor, torej v našo organizacijo. Že majhno izboljšanje na področju »energijskega vodenja« povzroči izjemen napredek na področju uspešnosti. Vsak, ki premore malo samorefleksije in nato spremeniti svoje vedenje, lahko naredi izjemen napredek v kratkem času .
Tako sem pričel deliti komentarje ljudem o tem, kakšno energijo prinašajo v podjetje, pohvalil tiste s posebej pozitivno energijo in okrcal tiste s slabo. Kmalu sem spoznal, da več ljudi kot imamo, zlasti na ključnih mestih, ki prispevajo dobro energijo, bolje delujemo kot organizacija. Čez čas smo vzpostavili tako imenovano energijsko mentorstvo, kjer smo za zgled in model posnemanja postavili najbolj energijsko močne in pozitivne ljudi.

Kako torej oddajati pozitivno energijo v prostor? Kakšen konkreten nasvet?
Vsaj 10 sekund pred tem, ko vstopite v prostor, začnete neposredni pogovor z drugo osebo ali kličete po telefonu, kalibrirajte svojo energijo tako, da boste v sobo oz. do sogovornika prenesli tisto, kar zares želite. To je majhen, stroškovno nezahteven prispevek k uspehu celotne organizacije. Zagotavljam vam, da bo vaša energija 10 – kratno vplivala na druge. Boljša kot je vaša energija, večja je verjetnost, da se bo tudi energija drugih dvignila. In boljša kot bo energija drugih, bolj se boste zabavali in bolj uspešni boste.
Sam sem kar nekaj časa potreboval, da sem prišel do tega spoznanja in razvil to spretnost Oblikoval sem si seznam, kaj moram storiti za to da bo moja energija dobra, preden jo podelim z drugimi. Na mojem seznamu so naslednji opomniki v obliki vprašanj:
1. Sem hvaležen za majhne stvari, ki se dogajajo okrog mene?
2. Se zabavam, uživam v delu?
3. Imam nasmeh na obrazu?
4. Je moja govorica telesa dobra?
5. Je moje dihanje redno in globoko?
6. Imam pozitivni očesni kontakt z ljudmi, ki jih srečam, se mi ob tem zasvetijo oči?
7. So moje interakcije z drugimi osmišljene?
8. Poslušam druge in jih tudi slišim?
9. Dajem drugim iskrene komplimente?
Če ugotovim, da sem kje padel na izpitu, skušam to nemudoma popraviti. Zavedam se namreč, da tako kot oddajam dobro energijo, lahko tudi slabo. Zato sem še posebej previden na kakršnekoli negativne misli, na neustrezen izraz na obrazu in govorico telesa.

Kaj se zgodi, če vodja ni vešč gospodarjenja z energijo?
Največkrat se to manifestira v obliki oddajanja slabe energije v prostor. Na primer, vodja pride med sodelavce in z zaskrbljenimi grimasami na obrazu hodi v krogu. Sodelavci bodo nagonsko vedeli, da to ne more biti dobro in raven zaupanja bo strmo padla. Že en napačen pogled vodje lahko zmanjša energijsko raven skupine za polovico. Nekaj neprimernih vzdihov in zasukov z očmi vodje (ali sodelavcev) lahko »spravi na tla« še tako pozitivnega člana skupine. Ljudje se hitro učijo in v takih primerih razširijo miselnost: »ostani stran od šefa«, »ne dajaj predlogov«, »obdrži svoje mnenje zase«. Čeprav brez besed, je vodja prav z oddajanjem slabe energije v prostor v trenutku močno zmanjšal učinkovitost skupine. Ljudje niso neumni, preprosto utihnejo, se zaprejo vase in prenesejo svojo dobro energijo drugam, organizacija pa trpi.

Kako lahko vodja učinkovito usmerja energije timov?
Učinkovito energijsko vodenje zahteva od vodje, da zna brati energijsko bilanco tima
in nato ustrezno spremeniti lastno raven energije, da tim popelje tja kamor želi. To lahko vidite v športu, enako tudi v učilnici ali na sestankih. Če začne ljudem energija padati, je vodja tisti, ki mora prinesti več navdušenja v prostor. Če mu to uspe, se ekipa kmalu začne počutiti bolj optimistično in nastopi zmagovalna miselnost. S tem kajpak uspeh še ni zagotovljen , postane pa veliko bolj verjeten.
Obstajajo tudi primeri, ko je skupina dejansko prevelika. Ljudje postanejo napeti in izgubljajo pozornost. Na površju se morda zdi, da je njihova energija visoka, a natančnejši pogled vam pove, da ni zasidrana v resničnosti tega, kar se dogaja. Pogosto je to neproduktivna energija – veliko gibanja, vendar brez pravega smisla.
Predstavljate si še zelo mlado športno ekipo, ki si je v prvi četrtini v boju s sicer močnejšim nasprotnikom pridobila lepo prednost. Vsak dober trener ve, da je to čas za upočasnitev. Da bi to naredil, prinaša svojo energijo v tim, skupina dobi globok kolektivni vdih in se tako bolj zaveda realnosti svojega položaja. Energija je morda malce nižja, toda bistveno bolj zdrava, za ohranitev “glave v igri” na poti do želenega rezultata na koncu tekme.
Učinkovit vodja spremlja energijo tima, oceni, kakšno vrsto energije tim v dani situaciji potrebuje in temu ustrezno prilagodi svojo raven energije.

Kaj je bilo vaše največje spoznanje, ko ste se podali na pot energijskega vodenja?
Najboljša stvar mojega povečanega zavedanja o energiji ljudi, je spoznanje, da lahko vodje že z majhno spremembo miselnosti dostopamo do povsem naravnega in povsem obnovljivega vira energije. Več dobre energije, ki jo vodje in zaposleni ustvarjajo v organizaciji bo pritegnilo več in boljše kupce, partnerje in ljudi, ki bodo želeli delati za vas. Ko je energija visoka, se poveča tudi prodaja, zmanjša stres in napetost, ljudje se pri delu zabavajo in nasploh vse deluje bolje. In najboljše od vsega? Takšno izboljšanje pri upravljanju z energijo nič ne stane!