Sofos

Viri energije za vašo pozitivno rast

/ Danijela Brecko

forest-1950402_1920

Piše: Danijela Brečko

Se kdaj zgodi tudi vam, da…
…se visoko motivirani udeležite 4-urnega sestanka, toda zadnji dve uri se težko osredotočate?
…hitite skozi odlično načrtovan 12-urni delovnik, toda okrog poldneva postanete razdražljivi, vzkipljivi in nepotrpežljivi – delo vam ne gre več od rok?
…si po službi načrtujete čas za otroke, vendar službeni problemi nočejo iz vaše glave in otrokom ne morete dati vse pozornosti?
…vas računalnik opomni na to, da ima vaš partner rojstni dan, toda zvečer ste preutrujeni, da bi šli na praznovanje?

Vsi zgornji pojavi so odraz pomanjkanja osebne energije, ki pa jo vsi nujno potrebujemo za življenje, delovanje in pozitivno osebno rast.
Fiziki so že zdavnaj ugotovili, da vsako človeško bitje, pa naj bo še tako produktivno razpolaga z določeno dnevno količino energije, ki jo mora znati pridobivati iz različnih virov, jo ohranjati in z njo pametno gospodariti. V nasprotnem primeru se kaj hitro lahko zgodi »energijski mrk«, ki se kaže v negativni energijski bilanci in pojavih kot so nezbranost, izgorelost, dolgotrajna izčrpanost in nenazadnje tudi resnejše bolezni.

Gospodarjenje z osebno energijo je ključna in najpomembnejša življenjska naloga slehernega človeka.

To so kajpak vedeli že naši dedki in babice. Kar pa se mora vsaka generacija naučiti na novo pa so načini gospodarjenja s tem našim najpomembnejšim virom, ki se spreminjajo glede na podobo časa v katerem živimo.

V kakšnem svetu živimo?

Pa si zatorej za uvod oglejmo, v kakšnem svetu ta hip živimo. Večina bi se najbrž strinjala, da časi še nikoli niso bili tako vznemirljivi. Izzivov in priložnosti okrog nas je na pretek, zagotovo pa veliko več kot v prejšnjem tisočletju. Resnično živimo v družbi presežkov. Naj vam to dokažem na nekaj dejstvih. Ali ste vedeli, da
• v enem letu v povprečju nastane kar 2300 novih brezalkoholnih pijač,
• je samo v EU na voljo 500 različnih vrst cigaret in poleg tega še najmanj trikrat toliko različic posameznih vrst,
• je na cestah vedno več avtomobilov, kar lahko opazite vsak dan posebej, ko se prebijate v službo,
• da imamo vedno več hipermarketov in da so le ti vse bolj polni…

Lepo je živeti v družbi izobilja, vprašanje, ki pa si ga moramo ob tem zastaviti pa je, kaj takšno razkošje doprinese k našemu energijskemu stanju in naši osebni rasti?
Poseben čar 17. stoletja je bil v tem, da je bil posameznik v obdobju vsega svojega življenja deležen toliko informacij, kot jih danes najdete v enem samem izvodu New York Timesa. Informacijska družba in doba digitalizacije je tako prinesla neobvladljive količine informacij. Informacije so resda tudi moč, toda hkrati tudi izjemno velik porabnik časa in energije. Kar vprašajte se, koliko časa namenjate branju e-pošte, uporabi družabnih omrežij, koliko spletnih platform uporabljate… Potem pa se še vprašajte, kdaj ste bili nazadnje s prijateljico na kosilu in kdaj ste nazadnje spali 10 ur…?

Z odgovori na ta vprašanja boste dobili sliko svoje energijske bilance ali pregled nad tem, kam vlagate energijo in kako jo obnavljate?

Obilje virov energije

Ljudje smo energijska bitja, vsak s svojo energijsko baterijo. Energijsko baterijo pa je treba ves čas polniti! In to je pravi izziv današnjega časa.

Od kje naj torej človek črpa svojo energijo, če vemo, da lahko le do največ 18% potrebne dnevne energije črpamo iz hrane in pijače ? Kje se skrivajo še preostali viri?
Kot prikazuje slika 1, intenzivnost in kakovost vaše osebne energije določajo štiri različne vrste podenergije;
• telesna energija; to je vaša fizična kondicija. Fizično telo je kot posoda, kamor shranjujmo tudi vse preostale vire energije in prostor, kjer to energijo tudi obnavljamo.
• mentalna energija; to je moč vašega intelektualnega kapitala ali vaša mentalna kondicija
• čustvena energija, ki odraža moč vaših čustev, lahko jo poimenujemo tudi čustvena kondicija
• duhovna energija, ki odraža moč vaših vrednot in osebne vizije in torej predstavlja našo duhovno kondicijo.

Viri energije

Slika 1: Viri energije

Pri tem je dobro vedeti, da intenzivnost torej moč osebne energije določajo predvsem vaša fizična ter mentalna kondicija, medtem, ko čustvena in duhovna kondicija v večji meri določata kakovost ali smer vaše osebne energije.
Telesna energija – netenje ognja
Telesna energija predstavlja naše osnovno pogonsko gorivo in nam daje moč za življenje. Telesna energija nastane z medsebojnim delovanjem kisika in glukoze. Telesno energijo najbolj učinkovito zanetimo s fizično aktivnostjo oz. telesno vadbo. Tako ni naključje, da organizacije vse več pozornosti posvečajo telesni vadbi, saj statistika povezave med telesno vadbo in storilnostjo ponuja nekaj neverjetnih rezultatov kot so:

• 47,5% upad odsotnosti na račun fitnes programa za zaposlene
• telesno dobro pripravljeni naredijo 27% manj napak kot telesno nepripravljeni
• managerji, ki redno vadijo, so pokazali 70 odstotno izboljšanje zapletenih odločitev
• 47% tistih, ki redno vadijo poroča o tem, da ima boljše odnose s sodelavci
• telesno aktivni, ki delajo v storitvah, imajo za 50% manj pritožb.

Ne gre le za telesno vadbo, pomemben je tudi vaš način prehranjevanja in spalne navade. Tako lahko negovanje telesne energije strnemo v 10 najpomembnejših strategij:
1. Hodite zgodaj spat in zgodaj vstajajte
2. Zaspite in zbudite se ob isti uri
3. Naučite se pravilno dihati.
4. Vsak dan pojejte 6 manjših obrokov
5. Prehrana naj bo uravnotežena in zdrava
6. Pojejte čim manj sladkorja
7. 1,5 do 2 litra tekočine na dan (tekočina se skriva tudi v hrani)
8. Med delom naredite premor vsakih 90 minut (novejše raziskave priporočajo celo na vsakih 25 min – 5 min odmora
9. 9. V vsak dan 30 min telesna dejavnost (tek, hoja, raztezalne vaje…)
10. Na teden vsaj dva kardiovaskularna intervalna treninga (kjer vam naraste srčni utrip) in dva treninga za moč (dvigovanju uteži…)

Mentalna energija – vaše misli so vaša energija

Zagotovo ste tudi vi kdaj pomislila na prijateljico, ki vas je v naslednjem ali pa še istem trenutku poklicala. Mislite, da je šlo za naključje? Ne ni šlo za naključje, prej za dogodek na-ključ.

Nevroznanost nam danes namreč ponuja številna spoznanja o delovanju naših možganov in našega razuma, predvsem pa je nesporno dejstvo, da za uspešnost pri delu in v življenju potrebujemo jasne misli in zbranost. Potrebujemo fokus. Kadar se uspemo miselno osredotočiti na nalogo, ki jo opravljamo, bomo kaj hitro lahko opazili rezultat kot tudi obratno. Kot v zgornjem primeru. Mislili ste na prijateljico, pa vas je poklicala. Meni se je ravno dan pred pisanjem tega članka zgodilo, da sem pomislila na osebo, ki jo želim povabiti v Slovenijo na izbran dogodek in čez dobri dve uri od tega razmišljanja, sem dobila njeno povabilo k prijateljstvu preko Facebooka.
Zgodilo pa se mi je že tudi, da sem razmišljala od dveh stvareh hkrati in tudi dobila dve stvari…zato je, verjemite, bolje imeti fokus.

Misel je vibracija, ki prikliče energijo stvari, o kateri mislite.

Moč naših misli gre še veliko dlje. Bolj kot so razvite vaše mentalne mišice, bolje in hitrejše boste reševali probleme. Na tem mestu bom znova z vami podelila svojo osebno izkušnjo. Leta 2010 mi je umrl oče in mama mi je to sporočila ob 4 uri zjutraj. Takoj sem se odpravila na pot in med množico misli, ki so se mi porajale, sem med drugimi pomislila tudi na to, koga naj prosim, da me nadomesti na dogovorjenih predavanjih, ki bi jih morala imeti čez dva dni. Ob 4.30 zjutraj mi v avtu zazvoni telefon in na ekranu se izpiše ime mojega strokovnega kolega. Nenavadno, da bi me klical ob taki uri… Že mora biti kaj nujnega. Dvignem telefon, toda na drugi strani slišim, kako kolega miri otroka, ki se je očitno zbudil sredi noči. Hitro ugasnem telefon in se znova posvetim drugim mislim. Sredi dneva, nekje ob 10 uri pa me znova začne glodati vprašanje, koga prositi, da me zamenja. In takrat dobim preblisk, ja kolega, ki me je »po pomoti« klical ob 4.30 uri zjutraj. Pokličem in v prej kot minuti sva bila vse dogovorjena, ne glede na njegovo izjemno zasedenost. Naključje? Morda za koga, za nekoga drugega pa zavestno osredotočanje na iskanje rešitev.

Negovanje mentalne kondicije tako pomeni veliko več kot izvajanje intelektualnih treningov kot je reševanje križank ugank ali drugih problemov…pomeni tudi in predvsem zavestno prevzemanje nadzora nad svojimi mislimi.
Pri delu in v življenju boste tako veliko bolj uspešni,
• če bomo znali dobro osmisliti svoje delo (kakšne koristi prinaša širši skupnosti)
• se pred pomembnimi dogodki (npr. sestanki) miselno pripravili in vizualizirali želen rezultat,
• prakticirali pozitiven samogovor oz. razvili optimistični pojasnjevalni slog,
• zavestno trenirali spremembe razmišljanja. Slednje nam bo zelo prav prišlo pri vodenju sprememb.

» Skrivnost spremembe je v tem, da svoje miselne energijo ne vlagate v bojevanje s starim, ampak jo vso osredotočite na grajenje novega.« Sokrat

Čustvena energija – spremenimo strah v izziv
Čustva so pomemben igralec na našem energijskem polju. Obnavljanje energije je namreč možno ob pozitivnih in prijetnih čustvih, kot so veselje, radost, vznesenost, sreča, zadovoljstvo… Neprijetna čustva, kot so strah, jeza… so evolucijsko gledano bila namenjena preživetju in so do neke mere tudi potrebna, toda na drugi strani so zelo velik porabnik energije! Zato tudi pogosto rečemo, da nas strah, če ga je preveč, ali če predolgo traja, lahko ohromi.

Čustva so tudi tista, ki nas spravijo v gibanje. To nazorno prikazuje tudi angleška beseda Emotion (čustva), ki izhaja iz korena Motion (gibanje).

V življenju smo izpostavljeni številnim situacijam in številnim dražljajem, ki vplivajo na naše doživljanje čustev. Daniel Goleman, avtor koncepta čustvene inteligentnosti tudi ugotavlja, da se ljudje praviloma najprej odzovemo s čustvi, šele potem razumsko, saj naj bi se informacije iz okolja najprej stekle v amigdalo (sedež čustvenih možganov) in šele nato v neokorteks, kjer se tvori razumski (premišljeni) odziv na situacijo. Sedaj ko to vemo, vemo tudi kako krepiti čustveno inteligentnost in čustveno energijo.
Predvsem tako, da se naučimo ločevati med doživljanjem čustev in dano situacijo ter, da se naučimo »orazumiti« čustva in zavestno izbirati svoja vedenja.

Čustva so tudi nosilni steber samomotivacije. (Beseda motiv prav tako izhaja iz korena Motion) Ne poznam človeka, ki bi bil vse življenje enako motiviran, zato sem toliko bolj prepričana, da je temelj samomotivacije zbrati pozitivna čustva po dogodkih, ki so tako ali drugače pretresli naš čustveni svet.

Kaj se dogaja z našimi čustvi ob neprijetnih dogodkih si oglejmo s pomočjo čustvene krivulje sprememb.

Energijska krivulja

Slika 2: Čustvena krivulja

Ob vsaki večji spremembi praviloma ljudje najprej doživimo šok, ki bi ga lahko opisali kot stanje omrtvičenosti. Takoj za tem se pojavi nejevera in zanikanje, še zlasti, če je sprememba zelo boleča za posameznika. Enostavno si rečemo, da to ni res in da bo čez nekaj trenutkov vse tako kot je bilo. Tretja stopnja, ko še vedno padamo po čustveni krivulji navzdol, predstavlja čustvo jeze. Nastopi jeza, ki se odraža v tem, da se zaradi spremembe jezimo, zanjo pa so kajpak krivi vsi drugi. Preden dosežemo čisto dno, pa nastopi še hrepenenje po vrnitvi, kjer se nostalgično oziramo za starimi časi . Ko dosežemo dno, kar je zagotovo precej boleče, pa dobimo hkrati tudi priložnost za preobrat. Trdo dno lahko izkoristimo zato, da se pošteno odženemo in začnemo graditi krivuljo navzgor. To pa pomeni, da se najprej sprijaznimo s situacijo in poiščemo tudi dobre plati dogodka. In ko to enkrat uspemo, praviloma nastopi upanje in ko nastopi upanje, nastopi tudi pozitivna dejavnost.

Intenzivnost čustvene krivulje je odvisna od pomembnosti dogodka/spremembe za nas, doživljamo pa jo vsak dan ali celo večkrat na dan, velikokrat se je niti ne zavedamo več. Raziskovalci so odkrili obstoj te čustvene krivulje tudi pri umirajočih osebah.

Hkrati pa ta čustvena krivulja predstavlja trening naših čustvenih mišic, kjer je umetnost dobrega treninga v tem, da čim prej presežemo stopnjo preobrata, kar pa je možno le ob nenehnem prepoznavanju in »orazumljanju« čustev. Ob tem tudi ni odveč še enkrat poudariti, da vir čustvene obnove predstavlja vsaka dejavnost, ki nas navdaja z veseljem, nam je všeč in krepi našo samozavest.

Duhovna energija – Pogum, da živimo v skladu s svojimi vrednotami in poslanstvom

Kako nahraniti našega duha ni nikakršna ezoterična znanost, ampak preprosto dejstvo, da je vsakdo tukaj z razlogom, da ima vsa svoje poslanstvo, ki ga želi izpolniti. Ključna mišica za proizvajanje duhovne energije tako predstavlja pogum, da živimo v skladu s svojimi vrednotami ter s svojim poslanstvom.

Za moč duhovne energije pa moramo naprej dobro poznati svoje poslanstvo, ki je globlja notranja entiteta in se navzven odraža v naši viziji ter v vrednotah in prepričanjih, ki usmerjajo naša vedenja. To pa v družbi izobilja, kjer smo izpostavljeni številnim (različnim) informacijam, še zdaleč ni lahko. Naša prepričanja namreč izvirajo iz informacij, ki smo jih prejeli od pomembnih drugih ter iz informacij, katerim se pogosteje izpostavljamo.

Na mojih delavnicah velikokrat povprašam ljudi, kakšna so njihova prepričanja o
njihovem poklicu; njihovi panogi; Sloveniji, njih samih…in vselej dobim mavrico različnih odgovorov. Ljudje pa se ob tem pogosto ne zavedajo, da je morda kakšno prepričanje že preživeto in da jim že davno ne služi več, lahko jim celo škoduje. Naša osnovna prepričanja namreč vplivajo na vsa področja našega življenja, zlasti pa na samozavedanje; Odnose z drugimi, delovno učinkovitost, psihično zdravje, Fizično zdravje… in še na mnogo več. Posamična prepričanja tvorijo tudi kolektivna prepričanja, ki se lahko vlečejo skozi več generacij.

Za zdrav duh se torej priporoča, da naredite občasne inventure vaših prepričanj in zberete pogum, da po potrebi oblikujete nove vrednote in se pogumno zapodite v raziskovanje svojih globin, svojih talentov ter tako brusite svoj notranji diamant, ki razkriva vaše pravo poslanstvo. Živeti v neskladju s svojimi talenti je navsezadnje greh ali kakor to izraža angleška beseda sin (greh), ki izhaja iz starogrščine in je prvotno pomenila »zgrešiti tarčo« in »živeti v neskladju s svojimi talenti«

Pogumno torej, izpljujte iz navidezno varnega pristana in raziskujte ter negujte vaše notranje vire moči in energije.