Sofos

Mentorji Gorana Dragića

/ Danijela Brecko

Piše: Simona Painkret

V mladosti je na Gorana Dragića velik vtis pustil Predrag Danilović. In to ne samo zaradi igre pač pa zaradi obnašanja, čvrstosti in žilavosti, ki ju je kazal. Spasoje Todorović je s svojim vedenjem v očeh Gorana presegal trenersko vlogo zaradi česar ga je dojemal kot mentorja. Spale, kot ga kliče Goran, je bil strog, ko se je delalo in je znal pokazati kar je hotel ter po potrebi tudi individualno razložiti, s čimer je izkazoval tako skrb kot tudi avtoriteto. Obenem pa je znal biti po besedah Gorana tudi zelo smešen in je poskrbel za humorno vzdušje. Ob prehodu v NBA se je Goran profesionalizma, potrebne rutine, koncepte vaj, skrbi za telo in še marsičesa naučil od Steva Nasha.


Fotografije: Goran Dragić-siol.net; Predrag Danilović-novosti.rs; Spasoje Todorović-kosarka.si; Steve Nash-Daily Express

Predrag Danilović, Spasoje Todorović in Steve Nash so le trije izmed pomembnih oseb v življenju našega MVPja. Kar se popolnoma sklada z besedami Johna Woodna, ki pravi, da imamo v življenju različne vrste mentorjev. Skupne lastnosti vseh mentorjev pa bi bile, da so to osebe, ki jih spoštujemo, jim zaupamo, nam dajejo oporo in si prizadevajo, da bi iz nas naredile boljšo verzijo nas samih, ter nas obenem navdihujejo.

Vendar pa mentorstvo nima doprinosa le za mentoriranca. Proces namreč poteka vzajemno ter ob mentorjevem osebnem zadovoljstvu in rasti pozitivno vpliva tudi na njegovo kariero in delovno uspešnost. Mentor se ima priložnost ob tej izkušnji tudi sam učiti, ostaja seznanjen z novostmi ter se srečuje z novimi idejami. Mentorji naj bi bili v primerjavi s tistimi zaposlenimi, ki te vloge ne opravljajo, tudi bolj zadovoljni s svojo službo ter predani organizaciji.
Na nivoju organizacije je mentorstvo lahko koristno kot priložnost za spoznavanje novega potencialnega kadra na bolj avtentičen način, prav tako pa si lahko z učinkovito vzpostavljenim mentorstvom organizacija pridobi ugled.

Prevzemanje mentorske vloge z odgovornostjo, ki jo slednja zahteva, lahko pričakujemo pri mentorju, ki je ustrezno usposobljen, ima ustrezne kompetence in mu je lasten profesionalen razvoj vrednota. Ljudje se spreminjamo ter razvijamo in kot je večkrat poudaril Goran Dragić, je tudi on vlogo vodje počasi razvijal skozi nabiranje izkušenj in učenje od drugih.

In kaj omogoči in spodbudi prenos znanja, vrednot ter energije je kapetan slovenske zlate ekipe nedavno zelo jasno pokazal, mladi biser Luka Dončić pa lepo strnil v izjavi: »On je moj mentor v reprezentanci, … je ključni igralec te reprezentance, je eden najboljših igralcev na tem prvenstvu in eden najboljših organizatorjev igre na svetu. Od njega se lahko ogromno naučim. Zavedam se, da lahko pripomorem k uspehu ekipe, lahko skačem, podajam, zadevam, vendar v moštvenem športu nobena stvar ni bolj pomembna od ekipe.«

Vas zanima kako uporabiti mentorstvo kot proces, ki bogati vse vpletene in oplemeniti udejstvovanje ter pozitivno vpliva na učinkovitost zaposlenih?

Pridružite se nam na delavnici Mentorstvo in medgeneracijsko sodelovanje. Več informacij

TUKAJ.

Viri:
Golob, T. (2015). Dajte Gogiju žogo!. Ljubljana:Sportelement.
Painkret, S. (2016). Evalvacija študijske prakse psihologov, izvedene po kompetenčnem modelu EuroPsy. Ljubljana: FF UL
Wooden, J. in Yaeger, D. (2012). Priprava tekme za življenje – moč mentorstva. Slovenske Konjice: Nobis Gorjup & Šauperl.
https://www.dnevnik.si/1042783497/sport/kosarka/slovenska-naveza-na-in-izven-igrisca-on-je-moj-mentor