Sofos

Vaša telesna ura in upravljanje osebne energije

/ Danijela Brecko

Piše: Danijela Brečko

 

Vse, toda prav vse je v energiji. In to je vse, kar moramo vedeti, je preroško dejal veliki mislec Einstein.

Ko razmišljamo o osebni energiji, nimamo v vidu le delovnih ur. Razmišljamo o celotnem dnevu, torej o ciklu 24 ur. Iz energijske perspektive se vaš dan ne konča ob recimo 17. uri, temveč traja vse do naslednjega jutra. Drugače rečeno, upravljanje vaše energije izven časa delovnih ur ima neposreden vpliv na nivo ter kakovost vaše energije pri delu. Zastavila vam bom nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala spoznati, kakšne možnosti se vam iz energijskega vidika ponujajo prav vsak dan.

Prvo vprašanje: Ste bolj jutranji ali bolj nočni tip? Ne en, ne drug tip ni boljši za doseganje osebne učinkovitosti. Tukaj ne gre za razsojanje. Gre le za zavedanje kako lahko, glede na naš cirkadiani ritem, našo razpoložljivo energijo čim bolj učinkovito vnovčimo. Zase vem, da sem nočni tip, zato se nalog, ki zahtevajo veliko energije raje lotevam pozneje v dnevu, če kajpak to možnost imam.

Drugo vprašanje: Kaj so vaše stalnice pri delu? S tem imam v mislih vaše naloge in zadolžitve ki jih opravljate vsak dan ob istem času. Imate morda redne dnevne sestanke ali do potankosti določen delovni čas? Če da, le-teh pač ne morete prilagajati, lahko pa zaradi tega veliko bolje uravnotežite druge naloge, ki jih porazdelite okrog vaših stalnic.

Tretje vprašanje: Si vzamete med delom čas za odmor? Znanstveno je dokazano, da odmori med delom pozitivno učinkujejo na vaše zdravje in predvsem na večjo osredotočenost kot tudi zvišujejo nivo energije. Si torej vzamete odmor za kosilo? Vstanete od delovne mize in se malo sprehodite po pisarni ali med njimi? Si privoščite predah med delom? Če ne, potem je zadnji čas, da jih začnete prakticirati. Naj odmori pri delu postanejo vaša stalnica.

 

 

 

Poznate vašo telesno uro?

Morda ste med tistimi, ki se najprej dnevu lotite najzahtevnejših nalog, saj predvidevate, da imate zjutraj največ energije. Morda celo vstajate zelo zgodaj, da bi vam uspelo postoriti vse, kar je v vašem dnevnem načrtu. Vse lepo in prav. Toda, vsak ima svojo notranjo telesno uro. Tradicionalna kitajska medicina, ki jo danes znova vse bolj cenimo, zagovarja dejstvo, da obstajajo najmočnejša in najšibkejša obdobja delovanja oziroma aktivnosti posameznih organov v telesu, ki oblikujejo našo telesno uro in vplivajo na tokove naše energije. Tudi sodobne raziskave Mednarodnega inštituta za temeljne medicinske znanosti NIH potrjujejo tradicionalna dognanja. Telesno uro razumejo kot notranjo časovno napravo organizma, ki uravnava krog cirkadianskih ritmov. Njihovi raziskovalci so identificirali obstoj telesne ure pri ljudeh, sadnih muhah, miših, rastlinah, glivah in številnih drugih organizmih.

Najpomembnejše vprašanje torej je, ali so vaše dnevne aktivnosti prijazne vaši telesni uri. Delujete skladno z njo ali proti njej? Bojevati se z vašo telesno uro je Sizifovo delo, sicer pa imate veliko bolj pomembnih stvari s katerimi se morate bojevati na delovnem prizorišču. Telesna ura vam sporoča, kdaj imate več in kdaj manj energije, zatorej jo uravnotežite tako, da bo delovala za vas in ne proti vam! Kaj lahko torej naredite, da boste bolje sinhronizirani z vašo telesno uro?

Prvič: Sprejmite vašo notranjo telesno uro. Ta vam sporoča, kdo ste. Če je ne sprejemate, ne sprejemate sebe. Vaše telesne ure ni moč preslepiti. Ko enkrat sprejmete vašo telesno uro, bo vse postalo mnogo bolj preprosto, vključno z vašimi odločitvami. Ne bo se vam več potrebno prerekati s samim seboj, kdaj se lotiti določenih aktivnosti. Dobro boste vedeli kdaj imate dovolj in prave energije za posamično nalogo. Svoji telesni uri boste preprosto zaupali. Prvi korak je torej, da resnično sprejmete vašo notranjo telesno uro.

Drugič: Bodite predvidljivi pri delovanju v skladu z vašo telesno uro. Če je prvi korak pri delovanju v skladu s telesno uro njeno sprejemanje, je drugi korak v tem, da to tudi pokažete oziroma poveste drugim. Na primer, če niste ravno jutranji tip, potem verjetno ne blestite na jutranjih sestankih. Zakaj torej sklicevati sestanke zgodaj zjutraj, če veste, da takrat ne morete dati vse od sebe. Če ste povabljeni na sestanek zgodaj zjutraj, pa lahko sklicatelja prosite za kasnejšo uro oziroma ga povprašate ali je res nujno, da ste na tem sestanku. Kaj pa storiti, če ste večerni tip, imate pa sestanek z jutranjim tipom? Če torej veste, da zjutraj niste v najboljši formi, bodite pripravljeni to tudi deliti z drugimi in to ves čas. Odkrito povejte, da zgodaj zjutraj niste najbolj učinkoviti. Prepričana sem, da se boste pogodili za pravo uro, takšno ki bo ustrezala obema. Ali ste recimo vedeli, da operni pevci pred 10. uro dopoldan nimajo nastopov zaradi nizke energije glasu? In to je splošno sprejeto na svetovni ravni. Tudi v poslovnem svetu, ki ga tako radi primerjamo z umetnostjo, to dobro razumejo. Sestanki pa zahtevajo veliko energije in osredotočenosti, zato jih tudi ne kaže predstavljati na konec dneva. V primeru, da niste jutranji tip, bo najbolje, da jih sklicujete nekje sredi dneva, takoj za tem, ko se vaša energija začne dvigovati.

Morda še nimate prave mere nadzora nad količino energije v danem trenutku, toda to boste hitro pridobili, če boste predvidljivi glede delovanja svoje telesne ure. Iskrena komunikacija o delovanju vaše telesne ure vam lahko odpre nova vrata, ki vam lahko prinesejo nove karierne priložnosti. Vrata pa lahko ostanejo za vselej zaprta, če boste svojo telesno uro skušali prikriti.

 

 

Tretjič: Ne uporabite vaše telesne ure kot opravičilo za vaše neučinkovito ali celo slabo vedenje. Če se želite temu izogniti, obstaja le ena pot. Namesto izgovorov, poiščite razloge za vaše vedenje. Če torej ne sklicujete sestankov zgodaj zjutraj, povejte ljudem, da zjutraj ne zmorete pokazati vsega kar želite, se pa zavedate, da sestanki zahtevajo veliko energije in pozornosti od vseh udeležencev, zato je bolje, da ti potekajo sredi dneva. Tako bo dosežen boljši rezultat. Upravljajte torej pričakovanja in se ne opravičevati, da pač niste jutranji tip. Ni lahko upravljati vaše telesne ure, veliko lažje je upravljati pričakovanja okrog vaše telesne ure. Če torej želite delovati skladno z vašo telesno uro, jo morate najprej prepoznati, sprejeti in ponotranjiti. Preproste ček liste za prepoznavanje vaše telesne ure žal ni! Opazujte se. Če ste med tistimi, ki težko vstanete pred 7. uro zjutraj ste zelo verjetno nočni tip in je vaš cirkadiani ritem za 2 do 3 ure pomaknjen naprej od povprečnega. Če se samodejno zbujate ob 5. uri ali celo prej, ste zelo verjetno jutranji tip in je vaš cirkadiani ritem pomaknjen za 2 do 3 uri nazaj.

Pri delovanju bodite predvidiljivi, to pomeni konsistento sporočajte drugim, kako deluje vaša notranja ura in bodite nadvse previdni, da z njo ne boste opravičevali vašega slabega vedenja. Ko bolje razumete sebe, delovanje vaše notranje ure in vaše nihanje energije, začnete šele resnično odklepati vaše potenciale in lahko stvari, ki se jih lotevate, naredite precej bolje.

Se vas je kaj dotaknilo? Preverite tako, da odgovorite na spodnja vprašanja.

Sprejemanje naše telesne ure nam sporoča: 

  1. kaj lahko delamo
  2. kdo smo
  3. kdaj si moramo vzeti odmor
  4. kdaj zjutraj vstajamo

Predvidljivost pri delovanju v skladu z vašo telesno uro pomeni, da: 

  1. to sporočate in pokažete tudi drugim
  2. jo poskušate za vsako ceno preslepiti
  3. da z njo opravičujete vaše neučinkovito vedenje

Nadaljujte stavek: Ko bolje razumete delovanje vaše notranje ure začnete šele_____________.

  1. živeti
  2. resnično odklepati svoje notranje potenciale
  3. uživati v delu

—––

V naslednjem blogu vam predstavim še nekaj namigov, kako bolje opazovati sebe in prepoznati vzorec vašega cirkadiani ritma. 

Vabljeni še k ogledu programov, ki vam lahko pomagajo vzdrževati energijsko vitalnost na dolgi rok!