Sofos

Nataknite si energijska očala

/ Danijela Brecko

Piše Danijela Brečko

Ni lahko osmisliti pomena dnevnega delovnega toka, če ste preobremenjeni z vsem.  Če želite dobiti več nadzora nad delovnim tokom, potem morate nanj pogledati z drugačnimi očali. Svet v katerem živimo, zahteva od nas veliko časa, pozornosti in energije. Skušajmo vzpostaviti takšen delovni tok, ki odgovarja vsem trem potrebam. Najpomembnejša pa je energija, kajti brez nje ne moremo upravljati ne časa, ne pozornosti. 


 

Temelji delovnega toka še vedno ostajajo enaki, vendar jih moramo drugače upravljati in nanje pogledati skozi energijska očala. Nekaj namigov za večji izplen dneva in večje osebno zadovoljstvo:

Prvi namig: Časa nikoli ne morete upravljati tako učinkovito, kot lahko učinkovito upravljate svojo energijo. 

Čas je izven našega nadzora. Ljudje čas doživljamo subjektivno. Nekaterim teče hitreje, drugim počasneje. Če se osredotočate na čas, v katerem želite dokončati nalogo, lahko to vodi v pretirano vznemirjenost, stres ali pa v delanje napak in poenostavljanje. Če pa se osredotočate na razpoložljivo energijo in ne na razpoložljivi čas, pa takoj pridobite več nadzora nad situacijo in več moči, da potisnete delovni tok naprej. Če torej želite bolje upravljati vaše sezname opravil, vaše projekte, vaše cilje, upravljajte z energijo in ne s časom.

Drugi namig: Če pogledate skozi energijska očala, lahko iz delovnega toka hitro odstranite nepotreben hrup.

Poglejte na vaše naloge, projekte in cilje skozi očala razpoložljive energije. Tako se boste lažje odpovedali vsem skušnjavam delovnega toka, ki vam dnevno prihajajo na pot v obliki različnih motenj. Ko pride do povečanega hrupa, se boste lažje osredotočili na nalogo. Morda boste kdaj sodelavcu rekli argumentirani ne. S pomočjo energijskih očal se vaši osebni filtri postavijo na pravo mesto. Tako boste lahko učinkovito obvladovali delovni proces in delovni tok, ne da bi delovni tok obvladoval vas.

 

 

Tretji namig: Ko gledate na sezname nalog skozi energijska očala, le ti postanejo veliko bolj razumljivi, osmišljeni in izvedljivi.

To ne pomeni, da bo nalog manj, pravzaprav boste naredili še več seznamov nalog, toda ti seznami bodo bolj pametni, bolj jasni in prilagojeni vašemu trenutnemu nivoju energije. Zase vem, da mi nivo energije konec tedna pade, zato ob petkih ne načrtujem dolgega seznama nalog, izberem si krajšega oziroma takšnega, ki mi omogoča opraviti naloge tudi ob nižji količini energije. To pomeni, da lahko naloge kljub manj energije potisnem naprej. To pa mi daje občutek zadovoljstva in motivacije. Spodbudi me tudi k manj stresnemu obnavljanju energije čez vikend.

Namesto časa, torej upravljajte z energijo, le tako boste dobili nadzor nad delovnim tokom. Poglejte na delovne naloge skozi energijska očala, ki odlično filtrirajo moteče dejavnike pri delu in vam omogočajo osredotočanje na izbrane naloge. Vaši seznami opravil pa bodo tako postali veliko bolj pametni in s tem tudi izvedljivi, vaš prosti čas pa zares le vaš. Brez vsiljivih misli o tem, kaj morate še vse postoriti pa bo tudi vaše življenje postalo boljše in kvalitetnejše.

 

Se vas je kaj dotaknilo? Preverite tako, da odgovorite na spodnja vprašanja:

  1. Kako upravljate vašo osebno energijo v delovnem času?
  2. Načrtujete naloge v skladu z razpoložljivim časom ali razpoložljivo energijo?

———

Seznami opravil naj bodo fleksibilni, le tako bodo tudi v skladu z vašo energijsko bilanco. O tem pa zapišem več v naslednjem blogu.  

Vabljeni k ogledu programov, ki vam lahko pomagajo vzdrževati energijsko vitalnost na dolgi rok!