Sofos

Ravnanje s problemi – razkošje preprostosti

/ Danijela Brecko

Piše: Danijela Brečko

Nihče zares ne mara problemov, toda po drugi strani je ravnanje s problemi del dnevne rutine vsakogar. Jasno je, da nihče ne želi obtičati v problemih, zato je dobro sprejeti filozofijo, ki jo tudi sama prakticiram in sicer:  “Problemi obstajajo zato, da jih rešujemo in s pomočjo njih rastemo ter zorimo”.  Na srečo si pri tem lahko pomagamo z vrsto preizkušenih tehnik reševanja, uporabnih za vse vrste problemov, ki jim je skupno to, da so silno preproste.

Tehnike ravnanja s problemi – razkošje preprostosti

Predstavili bomo 8 najpogosteje uporabljenih tehnik za ravnanje s problemi, ki jim je skupno to, da sodijo v okvir preprostosti.  Prav zagotovo ste nekatere izmed njih že prakticirali ali vsaj slišali zanje, nedvomno pa se vam bo ob branju prikradel še kakšen nov zorni kot in možnost uporabe, ki je še niste preizkusili.  Kot pri vseh tehnikah, tudi pri teh velja, da bolj kot so preproste,  bolje delujejo. Pa začnimo!

  1. Vdihnite in izdihnite! Ne ni šala. Dejstvo je, da so ljudje, ki se srečajo z resnim problemom v globokem stresu. Praviloma jih namreč popade strah, nelagodje in želja, da bi stekli stran od problema. Drugič;  čutijo velik pritisk, da morajo najti rešitev, podati odgovor in da mora biti le ta absolutno pravilen in tretjič; večina ljudi, ki se sooča s problemi želi nekoga drugega okriviti zanj. Tako soočanje s problemom postane problem sam zase. Pod stresom ljudje razmišljamo binarno in si tako omejimo število možnih rešitev,  prav tako pa tendiramo k temu, da takoj preizkusimo prvo možno rešitev, namesto, da bi preigrali več možnosti. Dihalne tehnike pomagajo znižati začetno stopnjo stresa. 
  2. Zastavljajte si zahtevna vprašanja. Zastavljanje zahtevnih vprašanj je stopnja pred reševanjem problemov, ki možganom omogoča, da odigrajo različne scenarije in razširijo postopek odločanja. Predstavljajte si, da ste petletni otrok, ki ogrevate domišljijo z neštetimi vprašanji: “kaj če”, “zakaj ne”, “lahko bi”, “kaj pa potem” itd. Moto te tehnike je »Poglej stvari iz drugačne perspektive«.
  3. Ne verjemite sebi, namesto tega preglejte kontekst. Mnogi problemi se pojavijo in ostajajo nerešeni, ker smo preveč leni, da bi se oddaljili od vsebine vprašanja in raziskali celoten kontekst situacije. Če si potencialne stranke prenesejo vašo aplikacijo in nato po poskusnem obdobju izginejo, bi kazalo najprej preučiti kontekst industrije, namesto se zagnati v ustvarjanje več prometa na vašem spletnem mestu.  Se je vaša industrija spremenila? Je vaša aplikacija usklajena s potrebami strank? Je treba izboljšati vašo prodajno strategijo?
  4. Previharite možgane! Dobra stari brainstorming. Eden od najučinkovitejših načinov za iskanje najboljše rešitve je ustvariti čim več idej. Začnite brainstorming z vprašanjem “Kako bi lahko …”. Vprašanja naj bodo dovolj odprta, da navdihnejo ustvarjalnost. Vsak član piše svoje ideje, ki jih nato zberete skupaj in dovolite udeležencem, da glasujejo za najboljše.  Prav tako lahko razvrstite zamisli v kategorije, kot so „Racionalna izbira“, „Najverjetneje bo navdušila vsakogar“, „Najtežje izvajati“, „Dolgi strel“ itd. Nato šele izberete najboljšo rešitev in določite strategijo reševanja, pripravite akcijski načrt in dodelite odgovornosti članom tima.
  5. Kaj pa tihi brainstorming! Velikokrat klasični brainstormingi puščajo ob strani ideje ljudi, ki niso dovolj živahni in velikokrat se zgodi, da aktivnosti posameznika prevladajo nad kakovostjo argumentov.  Če se vam to dogaja, poskusite tihi brainstorming, ki ga izvedete s pomočjo digitalnih orodij oz. preko spleta. Sodelujejo lahko člani od vsepovsod. Iskanje idej  online povečuje anonimnost, spodbuja paralelno razmišljenje in divezifikacijo idej. 
  6. Preizkusite de Bonovo tehniko 6 klobukov razmišljanja. (1) Beli klobuk simbolizira trdna dejstva in argumente; (2) Rdeči klobuk vas vabi, da izrazite čustva do idej, ki se pojavijo. (3) Črni klobuk zahteva od vas kritično razmišljanje – kje vidite potencialne nevarnosti določene ideje;  (4) Rumeni klobuk raziskuje vrednost in pozitvno stran idej, neke vrste nasprotje črnemu klobuku; (5) Zeleni klobuk dopušča kreativnost, nove možnosti in alternativne rešitve in (6) Modri klobuk pa zahteva organizacijo in skrbi, da se ta tehnika izvede po pravilih. 
  7. Tehnika 5Z. Zelo preprosta tehnika, ki od vas zahteva, da se 5-krat zapored vprašate ZAKAJ. Začnete z vprašanjem: Zakaj se je nekaj zgodilo? Poskrbite, da bo odgovor podprt z argumenti. Nato brskajte dalje in  nadaljujte proces zastastavljanja vprašanj Zakaj še 4 krat. Tako boste hitro prišlo do korerin problema oz. našli vzrok zanj. Potrudite se izključiti osebna občutja.
  8. Predahnite!  Včasih se je treba preprosto ustaviti in se odmakniti od problema. Oblecite novo majico z zabavnim sloganom, spijte skodelico kave, prisluhnite glasbi, pojdite v naravo…, in nosite beležko s seboj. Dobre ideje pridejo iznenada in na najbolj nenavadnih mestih in prav tako tudi hitro izginejo. 

Nekatere tehnike so bolj, druge manj učinkovite, odvisno od konteksta in vašega poznavanje le teh. Dobrodošlo pa je, da jih imate več na zalogi in jih menjujete. 

Pri ravnanju s problemi lahko brez dvoma pritrdimo modri misli Alberta Einsteina o nesmiselnosti pričakovanja drugačnih rezultatov ob ponavljanju enakih vzorcev delovanja. Naj pa tej Einsteinovi modrosti ob bok dodamo še slikovni zapis misli neznanega avtorja, ki opisuje 10 korakov do uspeha, kjer je zdaleč najbolj pomembna vztrajnost.