Sofos

Valovanje osebne energije in delovni ritem

/ Danijela Brecko

Piše Danijela Brečko

Mnogo ljudi goji nerealno pričakovanje, da bodo imeli skozi celoten delovnik visoko raven produktivnosti. Kaj pa vi? Pričakujete, da boste od jutra do večera enako produktivni ali celo, da bo vaš delovni ritem naraščal? Ta želja ni v skladu z našo človeško naravo. Vsakdo doseže svojo najvišjo raven budnosti in energije le enkrat dnevno. Energija se spušča in dviga v valovih, tako kot tudi naš delovni ritem. 

pastedGraphic.png

V povprečju ljudje dosežemo svojo najvišjo raven budnosti in energije nekaj ur po tem, ko pričnemo z delom. Po raziskavah Barnesa (Harward Bussines Review 2015), se moramo ljudje najprej ogreti na pravo delovno temperaturo. To je povezano z našimi cirkadianimi ritmi – to je naravnim valovanjem osebne energije. Ko dosežemo stanje najvišje budnosti, le to ne traja dolgo. Kmalu po tem začne delovni ritem upadati in doseže najnižjo raven okoli 15. ure. Po 15. uri začne budnost zopet naraščati in doseže drugi vrh okrog 17. ure. Nato zopet začne upadati in upada skozi večer ter zgodnje jutranje ure in doseže najnižjo točko ob približno 3.30 zjutraj. Potem začne zopet naraščati tekom jutra, ko doseže prvi vzpon ob 11. uri.

 

Ta spoznanja lahko učinkovito uporabimo pri načrtovanju dneva. Najpomembnejše naloge bi bilo najbolj učinkovito opraviti v času, ko naša budnost narašča (okrog 11. ali 17. ure). Manj pomembne naloge pa v času upada budnosti; zelo zgodaj zjutraj, okoli 15. ure ali pozno ponoči, če ste morda nočni tip:-).

Tipičen delovni čas in razporeditev nalog pa ni nujno v optimalnem razmerju z vašim delovnim ritmom, morda je celo v neskladju. Ste morda tudi vi med tistimi, ki v dopoldanskem času, ko naša energija in budnost naraščata, odgovarjate na e-pošto, torej opravljate manj pomembne naloge? Zahtevnih nalog pa se lotite kasneje, v času upada budnosti? Ko se začne približevati čas ponovnega porasta budnosti pa se vaš tipičen delovnik tako rekoč že konča!

 

Obstajajo tudi velike razlike med ljudmi, ki odstopajo od tipičnega vzorca budnosti. Opisujemo jih kot jutranji ali nočni tip človeka. Kateri tip človeka ste vi? Ste bolj budni zjutraj ali zvečer? Bolje funkcionirate zgodaj zjutraj ali zaživite šele popoldan? Koliko energijskih mrkov doživite v dnevu? Kdaj v dnevu doživite prvi, kdaj drugi energijski mrk? Sama sem večerni tip, zato vse pomembnejše naloge opravim pozno popoldne in ponoči. Zjutraj ni kaj veliko od mene, preprosto mi glava bolje dela zvečer.

S poznavanjem lastnih vzorcev valovanja energije lahko bolje načrtujete delovni tok in tako precej izboljšate svojo učinkovitost.

Se vas je kaj dotaknilo? Preverite tako, da odgovorite na spodnja vprašanja:

  1. Ste bolj jutranji ali bolj nočni tip?
  2. Kdaj v dnevu občutite največ energije?
  3. Kakšna dela in naloge opravljate v stanju največje budnosti?
  4.  V času porasta budnosti in energije je pametno opravit (pravilna je ena izbira): a) več nalog hkrati ; b) naloge, ki jih je treba izvesti hitro; c) najzahtevnejše naloge

———

Če želite dobiti več nadzora nad delovnim tokom, potem morate nanj pogledati z energijskimi očali. O tem pa vam zapišem več v naslednjem blogu.  

Medtem pa toplo vabljeni k ogledu programov, i vam lahko pomagajo vzdrževati energijsko vitalnost na dolgi rok!